Wellow
Av Veronica, den 18 februari, 2019 med 0 kommentarer

Förra veckan arrangerade vi ett A Startup Story Talk tillsammans med Apoteket och deras VD Ann Carlsson. Under lunchen diskuterade vi framtidens hälsa och vi kunde konstatera att det verkligen finns många bra produkter och tjänster som utvecklas i syftet att vi ska må bra och leva hälsosamt.

Idag vill vi lyfta ett bolag på samma tema, nämligen Wellow som lanserar sina två första tjänster idag. Wellow beskriver sig själva som ett digitalt hälsoföretag som vill ge varje kvinna tillgång till förebyggande vård genom hela livet och när hon behöver det.

De första tjänsterna som släpps riktar sig till gravida. NIPT gör de möjligt att upptäcka och kartlägga kromosomavvikelser, en metod som är en vidareutveckling av KUB och idag endast används av några landsting. Wellow tycker däremot att alla kvinnor ska få möjligheten till den bästa vården oavsett var man bor och erbjuder därför denna tjänst på sin plattorm. Den andra tjänsten heter Min Gravidhälsa och ger möjlighet att tex upptäcka rubbningar i hormonsystemet så att rätt medicinering alternativt kosttillskott kan sättas in om det skulle behövas.

Grundarna Yassman och Izabella fick idén till Wellow då de själva var i behov av tjänsten. Båda hade småbarn, krävande jobb samt privata projekt så som tex flytt vilket gjorde att hälsan ofta var det som kom i tredje hand, något som tillslut också gjorde sig till känna. En annan faktor som Wellow vill vara med och påverka är att svenska kvinnor årligen lägger cirka 3 miljarder kronor på kosttillskott och ofta har man själv gissat sig till behovet. Det betyder att det är mycket som vi köper och använder som vi egentligen inte vet om vi har behov av.

Jag såg faktiskt att även Tv4-nyheterna lyfte så sent som igår kväll problematiken med att svenskar konsumerar produkter kopplat till hälsa som vi tror är bra men som inte är vetenskapligt bevisade för ökat välmående. Till exempel tog man upp kosttillskott som något vi ofta köper för vi tror det får oss att må bättre men faktum är att många inte behöver äta dem och de då kan göra mer skada än nytta.

Wellow kommer framöver att lansera fler tjänster för att vi kvinnor ska få tillgång till förebyggande vård för att öka chansen att hålla oss friska. Eftersom vi inte är gravida just nu så ser vi fram emot kommande tjänster så vi också får chansen att testa tjänsten och vår hälsa.

Tills dess önskar Yassman och Izabella lycka till med lanseringen!