Help to Help – Visste ni att det finns dubbelt så många läkare på Karolinska som i Tanzania som land?
Av Veronica, den 17 december, 2018 med 0 kommentarer

Även om jag måste erkänna att jag verkligen älskar att både få och ge julklappar så tycker jag att desto äldre man är blir man också väldigt medveten om att det är mycket pengar som läggs på julklappar som hade kunnat gå till bättre ändamål. Så en vecka kvar till jul så vill vi tipsa om en julklapp som också gör världen lite bättre.

Jag träffade Malin Cronqvist för första gången för drygt två år sedan, sen dess har vi sett till att ses regelbundet för att dela erfarenheter och bolla olika utmaningar vi har. Jag har i och med det här också fått möjlighet att följa hennes fantastiska arbete med Help to Help. Allt började år 2010 då Malin volontärarbetade i Tanzania. Under den här tiden började hon fundera om det inte fanns ett problem i hur traditionellt biståndsarbete fungerar. När någon är sjuk, skickar vi läkare och om någon är hungrig så skickar vi mat. Malin började fundera om det inte fanns ett bättre alternativ som skapar långsiktig förändring. Om vi till exempel skickar en läkare till Tanzania hjälper vi hundratals men om vi istället utbildar en läkare på plats hinner denna läkare utbilda tusentals under sitt yrkesliv.

Samtidigt såg Malin en stor potential i Tanzania som land men framförallt i de personer som blivit hennes vänner, unga vuxna som alla hade stora drömmar och visioner hur de ville förändra Tanzania. Däremot fanns det ett stort problem i att ha råd med högskoleutbildning. Den här tiden i Sverige kunde Malin läsa om flera skandaler i industrin kring bistånd. Hon bestämde sig därför för att starta en organisation som byggde på transparens med långsiktiga effekter i samhället som mål.

Help to Help lanserades 2014, idén är att genom crowdfunding och partnerskap finansiera högskoleutbildning för unga som vill utbilda sig till lärare, läkare, sjuksköterska och ingenjör. Ambitionen är att göra det enklare att bidra och samtidigt göra det till en mer personlig upplevelse. Hittills har Help to Help möjliggjort utbildning för 208 studenter i Tanzania, Uganda och Kenya. De arbetar även för att minska avståndet mellan studenter och arbetslivet så att de verkligen får jobb när de är klara med sin utbildning. Detta görs genom workshops med olika företag.

Inför jul kan du köpa ett presentkort att ge bort till någon annan eller kanske vill du bara passa på att göra en god gärning. Genom presentkortet ges en unik kod där mottagaren sedan kan gå in och välja en eller flera studenter som man vill vara med och finansiera en utbildning till. Du väljer själv belopp så det är en bra julklapp både till julklappsleken så som en dyrare julklapp till någon som skulle uppskatta en gåva som också kan göra världen bättre för många. Ni köper dessa här.