Clas Ohlson Story – Botanitum
Av Veronica, den 3 december, 2018 med 0 kommentarer

En trend som vi kan se just nu bland flera startup-bolag är odling i städer, urban odling. De flesta av bolagen inriktar sig på att ta fram system där kryddor kan odlas i städer så att vi som konsumenter sedan kan köpa närodlade kryddor i butiker, restauranger kan använda dessa osv. Botanium gör det däremot möjligt för dig själv att odla kryddor hemma, oavsett om du har gröna fingrar eller inte.

Idén till Botanium fick Rasmus Tretow, en av grundarna, när han gjorde sitt examensarbete på Designhögskolan. Utifrån sitt arbete kom Rasmus fram till att de flesta vill kunna odla växter hemma men att man ofta saknar tid eller kunskap. Av den anledningen bestämde sig Rasmus för att ta fram en prototyp som löste detta problem, med sig på vägen fick han Johannes och Mario och tillsammans grundade de Botanium. För att finansiera produkten gjorde de två crowdfunding-kampanjer 2017 som ledde till  över 2 500 sålda produkter i 65 länder.

Botanium är ett komplett odlingskit som gör att du kan odla örter och grönsaksväxter inomhus. Istället för jord använder den sig av ett poröst odlingsmedium som vattnas var tredje timme. Denna så kallade hydroponiska odling gör att växten även blir mer produktiv. Vattentanken räcker i flera veckor, vilket gör att man kan åka på semester (eller bara glömma vattna sina växter som mig…) utan att oroa sig för om ens odling överlever. Det är också lätt att sätta igång odlingen – fröet sås direkt i odlingsmediet. Sedan fyller man på tanken med vatten och medföljande näring och kopplar in den i väggen. Växtskötseln reduceras till att fylla på tanken nån gång i månaden. Du kan odla de mesta i Botanium, t.ex. chili, basilika, mynta, körsbärstomater och jordgubbar.

Det här är ett av mina hetaste tips när det kommer till julklappar i år. Det är trendigt, passar både henne och honom så som gammal och ung. Vem vill inte kunna odla till exempel kryddor hemma i köket?! Ni kan klicka hem Botanitum här.