Våra senaste blogginlägg
Av Veronica, den 3 september, 2018 med 0 kommentarer

Vi gissar att ni precis som vi blir sugna på att uppdatera garderoben såhär när hösten är på ingång. Självklart så ska man unna sig några nya plagg i säsongens färger, det hör hösten till men som vi varit inne på tidigare tycker vi däremot att det är viktigt att försöka komma bort så mycket som möjligt från slit och släng och istället göra medvetna köp som går att använda om och om igen. Till exempel har vi tidigare pushat för olika bolag som säljer smarta modeprodukter som går att variera och på så sätt anpassas för olika säsonger eller tillfällen. Det är ju faktiskt onödigt att köpa nytt när vi ändå köper plagg och accessoarer som är rätt lika de vi redan har.

Ett till företag som vi tycker gör de möjligt att skapa en ny stil utan att behöva köpa allt nytt är Gabrielle by P. Gabrielle by P säljer bag straps i 100% veganskt material med syftet att göra det möjligt att förnya, uppgradera och göra din väska som du redan har hemma unik. Helt enkelt ett sätt att få en ny väska utan att gå och köpa en ny och en möjlighet att göra väskan du använt i somras till en väska som känns trendig och rätt även i höst. Bolaget drivs av Pauline som har hämtat mycket av inspirationen till företaget och varumärket Gabrielle by P från olika resor och platser hon besökt.

Utöver att vara en snygg accessoar läggs stor vikt vid hållbarhetsfrågor, till exempel är bag strapsen tillverkade av ett helt veganskt material och ett djurvänligt alternativ till läder. Produkterna kommer även alltid i återvinningsbara förpackningar. Utöver bag straps finns även remmar till din kamera samt ett litet utbud av hundaccessoarer så som till exempel koppel (som du till och med kan matcha med din egen bag strap).

Bag strapsen finns i olika stilar där du får möjlighet att både göra väskan mer lekfull och unik men även till en klassisk och tidlös väska. Precis som Gabrielle by P själva skriver, det är små detaljer men som gör stor skillnad!

Här är några av våra favoriter som gärna skulle få flytta in i höstgarderoben:

 

Har precis landat hemma efter en fantastisk helg nere i Skåne där en av mina närmsta vänner gifte sig. Det var faktiskt det första bröllopet jag var på och precis som flera beskrivit det men som jag själv inte upplevt ,förrän i lördags, så är bröllop en fantastisk och otrolig kärleksfest rakt igenom. Och på tal om bröllopet så blev vi för ett tag sedan tipsade om ett nytt bolag som heter Bröllopsbruket som jag tycker passar perfekt att lyfta i bröllopstider som dessa.

Bröllopsbruket grundades för inte ens ett år sedan av av Frida Enslöw som brinner för hållbarhet. När Frida själv skulle gifta sig upptäckte hon hur svårt det var att köpa en begagnad klänning och insåg även vad många klänningar som endast används en gång. Med detta som grund startade hon Bröllopsbruket som är en förmedlare och mäklare av begagnade brudklänningar. Som sagt används de flesta bröllopsklänningar bara en gång vilket gör att det går att spara både på miljön samt bröllopskostnader om flera köper begagnade bröllopsklänningar istället för sprillans nya.

Fram tills nu har det varit ganska svårt att köpa begagnade bröllopsklänningar och som köpare gäller det att ringa på annonser för att sedan åka hem till olika personer och prova klänningen i deras vardagsrum. Det säger sig själv att de inte är optimalt för att välja ut (vad som känns som) en av de viktigaste klänningarna i ens liv. Det kan kännas både oglamoröst, ta mycket tid och kan vara väldigt svårt att hitta en klänning som passar på det här sättet.

Det här problemet löser däremot Bröllopsbruket genom att du som har en bröllopsklänning att sälja lämnar in den till dem och sedan hängs den ut i deras showroom. Till detta showroom kommer tjejer med deras tärnor/vänner/familj för att testa ut en klänning bland alla begagnade bröllopsklänningar som säljare lämnat in. För köparen ges en möjlighet att testa begagnade klänningar i ett mysigt och trevlig provrum tillsammans med vänner, bubbel och musik, precis så som många väljer att göra när de testar ut en ny bröllopsklänning i butik. Som säljare få du betalt när din klänning säljs och du har då också kommit undan att hantera annonser, ta emot tjejer hemma hos dig och hjälpa dem prova dem samt förhandla om pris. Dessutom bidrar både köpare och säljare till ett mer hållbart konsumerande.

Sedan start har Bröllopsbruket fått väldigt fin respons från både säljare och köpare vilket vi förstår. Vi tycker det är ett klockrent koncept som precis om de uttrycker sig själva ”blåser liv i det gamla ordspråket något gammalt, något nytt”.  I nuläget har de ett showroom i Göteborg men vi hoppas att Frida snart väljer att expandera till fler ställen i Sverige så fler blivande brudar kan ta del av detta fantastiska koncept!

Av Veronica, den 4 juli, 2018 med 0 kommentarer

Som ni vet gillar vi ju att vara snabba med att testa nya produkter och såklart är det även roligt när vi hittar kläder från nya varumärken. För ett tag sedan fyndade jag den här toppen på rean från Aéryne, och jag är verkligen supernöjd med den. Den har sin egen karaktär och skiljer sig från annat som man hittar ute i butik, så roligt när man hittar sådana plagg! Aéryne är ett svenskt klädmärke som är grundat av Siri Vikman. Kollektionerna är skapade av kvinnor för kvinnor och Aéryne vill kombinera den svenska minimalistiska designen med det expressionistiska och edgy Paris. Så spännande att följa Aéryne och deras resa mot att bli ett globalt modeföretag. Vill ni kika in deras kläder hittar ni dem här.

På vårt senaste A Startup Story Talk berättade Mia Brunell Livfors vad hon alltid letar efter i startup-bolag. Dessa var hennes viktigaste punkter som hon vill se i nya bolag affärsidéer.

1. Potential i marknaden, det vill säga marknaden måste vara tillräckligt stor och med flertalet potentiella  kunder annars är det inte lönt att göra business kring detta område.
2. Teamet! Alltid oerhört viktigt. En bra affärsidé är inget utan ett starkt team bakom som kan förverkliga den.
3. Affärsmodellen, dvs att man vet har en plan för hur man ska tjäna pengar.

Det här kan låta som självklara punkter men faktum är att rätt ofta träffar vi bolag som har en eller flera av dessa som inte är på plats därför tycker vi dessa punkter är bra att utvärdera kontinuerligt mot sitt eget bolag. Det kan ju faktiskt vara så att man behöver skruva på både vilka man riktar sig till och vad som faktiskt är ens marknad, teamet eller affärsmodellen för att göra bolaget ytterligare lite vassare!

Av Veronica, den 25 maj, 2018 med 0 kommentarer

Vi har fått in ett så roligt och coolt projekt till hösten, ser verkligen fram emot att arbeta med detta. Till detta letar vi efter ett gäng bolag som vill vara med på den här resan, vi söker 10 startups från hela Sverige med smarta, roliga och innovativa produkter. Ska bli så roligt att få berätta mer om det här projektet så småningom. Ha en fin dag!

Av Veronica, den 25 april, 2018 med 2 kommentarer

För ett tag sedan lyfte vi bolaget Coatally som har tagit fram en kappa som går att anpassa för att passa flera olika tillfällen nu är det dags att lyfta ett till varumärke som kombinerar stil och funktion nämligen Bukvy.

Jag är ofta rätt lat att variera väskor och har för de mesta en och samma väska under vardagarna. Den väskan har jag varje dag till jobbet, under jobbdagarna och efter jobbet på middagar med vänner eller på fredagsawn, därför är det viktigt att den är utformad så att den passar olika tillfällen. Av den anledningen fastnade jag snabbt för Bukvy och deras väskor som går att variera efter funktion. Till exempel så är deras modell Bo Bardi 5-in-1 en väska som går att bära som ett laptopfodral likaväl som en ryggsäck, handväska eller clutch. Det vill säga väldigt enkel att använda både till jobbet som efter och efter vad du ska bära i väskan.

Bukvy grundades 2015 i Stockholm av Elena Ekström och Joanna Bark. Deras vision var just att skapa väskor med tidlös estetik kombinerat med funktion, genom detta vill de förenkla livet för den aktiva stadsmänniskan. En ytterligare spännande aspekt med Bukvy är att de sedan start haft målet att arbeta med 100 % ekologiska kollektioner.  Något som tidigare varit en utmaning då det varit svårt att hitta samarbetspartners som står för hög kvalitet till rimliga priser. Lösningen landade i en digital Indiegogo-kampanj där de med hjälp av kunder redan inom 3 timmar hade nått målet och därmed möjligheten att finansiera sin kommande ekologiska kollektion. 40 timmar sedan hade kampanjens mål överträffats med 600 %! För er som också vill vara med och stötta Bukvys kollektion med ekologiskt läder är kampanjen fortfarande live.

Vi tycker det är spännande att se hur Bukvy använder sig av sina sociala kanaler och digitala kanaler för att utveckla sin produkt. Genom en kampanj som denna får de inte bara kapital att förverkliga sin hållbara kollektion utan det blir också ett kvitto på att det finns en efterfrågan på det från deras kunder. Ett bra tips till alla er som funderar på hur ni ska utveckla era produkter vidare.

Idag säljs Bukvy via sin egen hemsida men har även återförsäljare i New York, Antwerpen, Köpenhamn och Stockholm.

Av Veronica, den 30 mars, 2018 med 1 kommentar

Vi måste bara tipsa om en perfekt liten påskpresent till er som ska gå bort eller helt enkelt vill fylla påskägget med något annat än godis. Eldstickan är skapad av Martina Kaski, Martina ville skapa  en inredningsdetalj som hade syftet att skapa ett vackrare och personligare hem. Som vi alla vet är ju tändstickor är ju inget nytt men med Eldstickan så fyller tändstickan inte bara en funktion utan blir också riktigt snygg att ha stående framme. Vi älskar alla härliga färger som gör att det går att anpassa efter säsong/högtid men också efter vilken inredningsstil just du har hemma. Blir du sugen på att köpa tändstickor i ny tappning till dig själv eller som present till någon annan hittar du dem här.

 

Av Veronica, den 23 mars, 2018 med 0 kommentarer

Något som jag blivit mycket bättre på är att göra planerade inköp när det kommer till kläder. Tidigare var jag rent ut sagt kass, jag köpte mycket utan vidare eftertanke och plockade på mig det som kändes kul just då, och vi alla vet ju att trendplaggen sällan är de som håller i det långa loppet. Det blir helt enkelt mycket slit och släng, vilket både är dåligt för miljön och plånboken. Genom att göra smarta köp av klassiska plagg och de kläder som jag vet att jag gillar har jag minskat både mina utgifter på kläder och har även minskat klädpaniken på morgonen eftersom garderoben innehåller fler plagg som ”alltid” funkar, så himla skönt!

Ett bolag som jag haft ögonen på länge av just anledningen att det är smart fashion är bolaget Coatally. Coatally har tagit fram en klassisk kappa som det sedan går att addera flera olika detaljer till. Idén är att kappan ska vara klassisk men add-on detaljerna ska följa trenderna. En svart kappa vet vi att vi alltid kommer att vilja ha i garderoben men om det ska vara pälsdetaljer eller någon färgdetalj ändras från både årstid och vad som är trendigt. Därför är det så smart att det går att byta ut detaljen istället för att köpa en helt ny kappa!

Charlotte som är grundare till Coatally fick idén när hon skulle flytta till New York och insåg att hennes tid där innebar att gå igenom fyra olika årstider som i sin tur resulterade i en packning som behövde bestå av en mängd olika jackor. Jackorna behövde ju både passa alla årstider men även olika tillfällen så som fest och vardag. Med den här insikten i bagaget (hehe 🙂) började Charlotte sin startup story och för 6 månader sedan lanserades den första kappan. Coatally vet att vi aldrig kommer sluta shoppa eftersom kläder är ett sätt för oss att uttrycka oss och en förlängning av vår identitet. Däremot behöver vi bli bättre på att shoppa smartare så därför vill de göra stora skillnader med små detaljer. Mindre material, mindre plats och mer variationer.

Idag arbetar Coatally med fabriker i Europa som ägs och drivs av kvinnor. Visionen är att alla kvinnor ska våga följa sina drömmar och lita på sig själva – trust yourself! Vi gillar både Coatallys vision och smarta koncept – mer smart fashion åt alla tycker vi!

Av Camilla, den 21 mars, 2018 med 0 kommentarer

Veckans hype i startup världen måste ju vara företaget enkla.com på kort tid har man lyckats locka över 20 miljarder av bolånemarknaden till sin verksamhet. 0,95% bunden ränta i tre år på bolånen låter ju lite för bra för att vara sant och inga krav på amortering. Det är det tidigare företaget Lånbyte.se som ligger bakom tjänsten. Redan ett dygn efter lanseringen av tjänsten hade 10 000 ansökt om att flytta sina lån. Wow! Ett ytligt tecken på att många svenskar kanske tröttnat lite på bankernas agerande när det kommer till bolån. Vilket innebär att det finns ett stort behov för alternativ dvs möjligheter för nya aktörer att etablera sig.

Det låter lite för bra för att vara sant? Det var den första tanken som slog mig när jag hörde om företaget. Vem tar egentligen risken och var kommer pengarna de lånar ut ifrån. enkla.com finansierar lånen med obligationer. Riskfyllt på många plan, absolut! enkla.com kan därmed inte heller garantera att de kan erbjuda dig som kund nya lån efter tre år. Rent krasst kan du vara tvungen att lösa ditt lån då om ingen annan bank heller är villig att låna ut pengar.

Affärsidén bygger alltså till mångt och mycket på att pricka in rätt period i marknadsutvecklingen. Är man medveten om och villig att ta risken kanske man kan tjäna en slant på enkla.com. Coolt är ändå att man vågar utmana marknaden och helt klart är att det finns plats och ett megastort intresse från kundsidan. Fintech är helt klart ett spännande affärsområde.

enkla.com’s grundare Alexander Widegren Foto: Alexander Donka Lånat från Breakit där du kan läsa mer om företaget

Av Veronica, den 19 mars, 2018 med 0 kommentarer

Under åren har vi jobbat med över 3000 bolag och vi får ofta frågan vad de är som gör att en entreprenör lyckas med sin affärsidé och bolag. Självklart är det extremt mycket som spelar in men en gemensam faktor för de som till slut slår igenom är uthållighet. I media kan man lätt få en bild av att bolag slår igenom över en natt och att bolagen är extremt framgångsrika bara för att det får mycket uppmärksamhet, så ser tyvärr sällan verkligheten ut… Att bygga bolag är en lång och utmanande resa. De bolag som vi har följt sedan 2011 är de som vi idag kan se går riktigt bra men självklart har vägen till idag inte varit helt enkel och rak. Dessa bolag har stött på flera utmaningar under vägen så som kunder som drar sig ur, konkurrenter som kopierar eller känslan av att både bolaget och på på ett personligt plan står still samtidigt som man ser hur vänner ”gör karriär” och får flashiga titlar på stora bolag. Det är precis i dessa stunder som det gäller att ha uthållighet, fortsätt kämpa, resa sig upp när en deal skiter sig – helt enkelt aldrig ge upp. Vi har valt att skriva ”Walk that extra mile, it’s never crowded” på några av våra kaffemuggar av den enkla anledningen att det är rätt få som orkar vara uthålliga och gå den sista biten…

Veckans Monday motivation playlist hittar ni under bilden