Våra senaste blogginlägg
Av Veronica, den 7 maj, 2019 med 13 kommentarer

Det här är verkligen något som är på vår önskelista just. Det är säkert flera med oss som tycker det är lite motigt att gå in och sätta sig på kontoret nu när solen skiner och våren äntligen är här. Och att försöka sitta ute är alltid lika problematiskt för även om det ”går” så måste vi erkänna att man faktiskt inte ser så himla bra på skärmen när solen strålar.

Det här problemet var något som industridesignern Lovisa Pettersson snappade upp och bestämde sig för att det måste gå att lösa. Efter att ha testat olika alternativ, bland annat genom att försöka ta fram en box att ha datorn i, insåg Lovisa att lösningen måste bli en stol. Det här blev utomhuskontorsstolen The Bug. En stol som är tillverkad helt och hållet i Gävleborg av hantverkare och med trämaterial kommer från svenska skogar i norr. Idag driver Lovisa bolaget tillsammans med sin syster Frida som är formgivare. I slutet på april placerades de första stolarna ut hos Sandbacka Science Park och nu ligger fokus på försäljning samt jobba fram nya utomhuskontorslösningar. Vi tycker det här är en så cool produkt och företag som vi kommer följa. Vem skulle inte vilja ha en sådan här att jobba ifrån under soliga dagar?! Blir ni sugna kan ni beställa stolen via deras hemsida.

Vi tillhör definitivt den skara människor som packar i gamla plastpåsar när vi ska resa vilket känns både rätt oinspirerande, tråkigt och i slutändan inte så organiserat som vi tänkt måste vi medge. Vi blev därför väldigt förtjusta när vi kom över bolaget Organista och deras olika produkter för att organisera resväskan med travel bags och packing cubes.

Idén till Organista kom när grundaren Linn Herbertsson, precis som oss, tröttnade på att organisera sin resväska med plastpåsar.
Hon tyckte att något behövde göras för att underlätta och kunna packa mer organiserat. Hon började därför skissa, designa och leta efter fabriker som kunde producera de produkter hon tänkte sig. Idag har Organista lanserat sin första kollektion som är produkter så som travel bags, tvättpåsar, packing cubes som ska hjälpa dig att hålla din resväska organiserad. Framöver vill Linn lansera fler produkter på temat att organisera. Redan nu kan man till exempel ladda ner gratis guider för att planera sin vecka eller dag.

Tanken är att du på Organistas webb så småningom ska kunna ta del av artiklar som ger tips och hjälper dig att organisera din vardag. Det här är något som vi verkligen ser fram emot att ta del av. Varken jag eller Camilla upplevs nog som den mest organiserade personen men faktum är att om det är organiserat runt oss så hjälper det oss att hålla fokus, arbeta mer effektivt och känna oss lugnare samt mer balanserade. Vi säger som Organista själva – ”Because having an organized life can really ease your mind, right?”

Av Veronica, den 5 mars, 2019 med 0 kommentarer

Idag lanserar JUNIPER sina första produkter. JUNIPER är grundat av Mathilda och idén föddes när hon spenderade sin bröllopsresa på ett boutique-hotell på Mallorca. På hotellet insåg Mathilda och hennes man Jacob att de hade de absolut skönaste sängkläderna de någonsin sovit i. För att ta med sig känslan hem åkte de in till Palma för att köpa med sig ett set av högkvalitativa sängkläder hem. De upptäckte däremot att det var extremt dyrt vilket gjorde att de inte slog till på några sängkläder den dagen.

När Mathilda sedan kom hem föddes idén om JUNIPER som idag alltså lanserar sina första produkter som är sängkläder i olika varianter och storlekar  JUNIPER är ett högkvalitativt sängklädes-varumärke som tack vare att de kunnat skära bort onödiga mellanhänder ur värdekedjan kan erbjuda ett attraktivt pris. De satsar på att ha ett digitalt fokus, sälja sina produkter online och på så sätt ha direktkontakt med sina kunder.

Det ska bli så spännande att följa JUNIPER och Mathilda resa tycker vi!

Av Veronica, den 18 februari, 2019 med 0 kommentarer

Förra veckan arrangerade vi ett A Startup Story Talk tillsammans med Apoteket och deras VD Ann Carlsson. Under lunchen diskuterade vi framtidens hälsa och vi kunde konstatera att det verkligen finns många bra produkter och tjänster som utvecklas i syftet att vi ska må bra och leva hälsosamt.

Idag vill vi lyfta ett bolag på samma tema, nämligen Wellow som lanserar sina två första tjänster idag. Wellow beskriver sig själva som ett digitalt hälsoföretag som vill ge varje kvinna tillgång till förebyggande vård genom hela livet och när hon behöver det.

De första tjänsterna som släpps riktar sig till gravida. NIPT gör de möjligt att upptäcka och kartlägga kromosomavvikelser, en metod som är en vidareutveckling av KUB och idag endast används av några landsting. Wellow tycker däremot att alla kvinnor ska få möjligheten till den bästa vården oavsett var man bor och erbjuder därför denna tjänst på sin plattorm. Den andra tjänsten heter Min Gravidhälsa och ger möjlighet att tex upptäcka rubbningar i hormonsystemet så att rätt medicinering alternativt kosttillskott kan sättas in om det skulle behövas.

Grundarna Yassman och Izabella fick idén till Wellow då de själva var i behov av tjänsten. Båda hade småbarn, krävande jobb samt privata projekt så som tex flytt vilket gjorde att hälsan ofta var det som kom i tredje hand, något som tillslut också gjorde sig till känna. En annan faktor som Wellow vill vara med och påverka är att svenska kvinnor årligen lägger cirka 3 miljarder kronor på kosttillskott och ofta har man själv gissat sig till behovet. Det betyder att det är mycket som vi köper och använder som vi egentligen inte vet om vi har behov av.

Jag såg faktiskt att även Tv4-nyheterna lyfte så sent som igår kväll problematiken med att svenskar konsumerar produkter kopplat till hälsa som vi tror är bra men som inte är vetenskapligt bevisade för ökat välmående. Till exempel tog man upp kosttillskott som något vi ofta köper för vi tror det får oss att må bättre men faktum är att många inte behöver äta dem och de då kan göra mer skada än nytta.

Wellow kommer framöver att lansera fler tjänster för att vi kvinnor ska få tillgång till förebyggande vård för att öka chansen att hålla oss friska. Eftersom vi inte är gravida just nu så ser vi fram emot kommande tjänster så vi också får chansen att testa tjänsten och vår hälsa.

Tills dess önskar Yassman och Izabella lycka till med lanseringen!

Av Veronica, den 2 februari, 2019 med 0 kommentarer

Ett bolag som vi har haft ögonen på medan de arbetat sig mot lansering är ANYHERE och idag lanserar de äntligen sina första produkter. Vi tycker det är så roligt att få se resultatet efter alla sneak peaks vi kunnat följa från Instagram. Resultatet är kollektionen AM Collection som består av ett gäng sleepwear plagg med tidlös och modern design. Bakom bolaget står Lina Thunberg och Hannah Molin som båda bland annat har varit med och byggt upp Isabella Löwengrips skönhetsbolag Löwengrip.

Inspirationen till ANYHERE fick de från de små och värdefulla stunderna i vardagen. Dessa små stunder som uppskattas så mycket även av personer som i övrigt lever ett relativt hektiskt liv. Känslan av att finna lugn och ro under morgnar och kvällar ville de förmedla i ett fysisk plagg vilket blev de som de kallar för All Day Sleepwear. Och helt ärligt, vem vill inte mysa runt i dessa plagg en hel dag?

Vi tycker även att det är inspirerande att få ta del av deras resa och av att läsa om den inser vi att de finns mycket att lära från Hannah och Lina. Här är några saker vi vill highlighta från deras story:

  • De valde från start att stå på egna ben och därmed inte ta in finansiärer. De har även byggt bolaget vid sidan om sina andra jobb. Vad vi tar med oss: Du kan börja när som helst, vi möter ofta personer som ser att de har en annan sysselsättning och inget kapital som ett hinder för att förverkliga sin idé. Hannah och Linas Startup Story motbevisar båda dessa hinder, vill du förverkliga något – börja idag. De kanske tar lite längre tid och kräver att du själv gör uppoffringar för att kunna finansiera din egen idé men det går! 
  • Även om de båda arbetat med produkter tidigare så var textilbranschen helt ny för dem. De blev därför tvungna att lära sig allt de kunde om denna bransch. För att göra det krävdes mycket research och även möten med experter inom denna bransch för att de i sin tur skulle lära sig allt  man behövd. Vad vi tar med oss: Du kan ta fram en riktigt vass produkt eller tjänst inom en bransch du inte är expert på men du måste vara beredd på att lägga ner timme efter timme på att lära känna branschen. Gör som Hannah och Lina och lokalisera vilka personer som är experter och lär av de bästa! 
  • Hannah och Lina är varandras motpoler vilket gör dem till ett starkt team. Vad vi tar med oss: Vi har sagt det tidigare med teamet är ju så viktigt. I detta fall lyckas de både skapa ett varumärke med stark identitet men också utan att missa affären i det. Se till att du startar, rekryterar och driver bolag med personer som kompletterar dig så ert erbjudande mot kund blir så vasst som det går! 
  • De har varit grymma på att engagera personer kring bolaget, bland annat har de haft ett kreativt team från Good Luck Have Fun, byråan som även  arbetat med startups så som DeoDoc och Macacos. Vad vi tar med oss: Även om det går att lära sig mycket själv och bli proffs på många delar inom bolaget så kan de ibland vara värt att få hjälp med till exempel grafisk identitet. 

Av Veronica, den 10 januari, 2019 med 1 kommentar

Såhär i början på året är det säkert flera av er som bestämt er för att göra mer hållbara val, några har kanske bestämt sig för att i år är året då ni blir veganer eller så vill ni bara bli ännu bättre på att veta vad ni faktiskt stoppar i er. Ett startup som ni oavsett nyårslöfte ska hålla koll på är Earth Bite som är grundat av systrarna Alice Moradian och Ani Moradian.

Det första fröet till idén om Earth Bite kom till när Alice och hennes syster bodde i Kalifornien. Alice stod inne i matbutiken och grubblade över hur svårt det var att få tag på ett bra mellanmål, en snackbar, som var fri från animalier, tillsatser och socker. När hon hade insett hur svårt det var att hitta något som var både hälsosamt, veganskt och ekologiskt, så fick hon en idé om att ta fram en helt egen vegansk och ekologisk energibar, som endast var gjord på naturliga och växtbaserade råvaror. I Kalifornien fanns det väldigt bra veganskt och ekologiskt utbud i övrigt i livsmedelsbutikerna, men just en energibar var svårt att få tag i. Detta var 2015. När de sedan kom hem till Sverige så såg de att det i Sverige inte bara var brist på veganska mellanmål, utan det fanns en stor brist på veganska livsmedel överlag. Det var inte alls lika enkelt att hitta veganska produkter i Sverige som Kalifornien. Där växte idén fram om att skapa Earth Bite – produkter som är snälla mot djuren, hållbara för miljön och smakar riktigt bra. Alice och hennes syster fick en vision om att bygga upp ett varumärke som tar fram en rad olika veganska produkter som gör det enklare för människor att välja hållbart, och bestämde oss för att börja litet – step by step. Så vi började med den produktidén vi hade från början om att skapa en vegansk energibar.

Earth Bite är en vegansk och ekologisk energibar som idag finns i tre olika smaker; Acai & Raspberry, Ginger & Lemon och Goji & Cacao.
Earth Bites vision är att skapa en bättre värld för djuren och miljön, och det här vill de sprida internationellt, både inom Norden men också runtom i Europa och utanför. De vill också så småningom expandera deras sortiment till att ta fram fler veganska livsmedel.

 

 

Av Veronica, den 23 december, 2018 med 0 kommentarer

En räddare i nöden om du letar efter en sista minuten julklapp är den smarta knappen Flic. Eftersom användaren väljer funktion som knappen ska ha så fungerar det morgontrötta som behöver en snoozeknapp likaväl som tekniknörden med uppkopplat hem som vill kunna styra musik och lampor.

Idén till Flic  kom från att vi har massor av fantastiska appar och funktioner i våra smartphones, men sättet som vi interagerar med mobilen är fortfarande genom skärmen. Därför grundade Amir Sharifat, Joacim Westlund och Pranav Kosuri Flic för att se till så att alla smarta funktioner bara ett knapptryck bor.

Flic fungerar så att du ställer in vilken funktion Flic knappen ska ha i Flic-appen, som att styra sin Spotify, kontrollera sina smarta lampor eller om man vill göra något så enkelt som att hitta sin mobiltelefon när man är stressad en måndagsmorgon. Du väljer själv helt enkelt. Tänk dig exempelvis att vakna upp en morgon genom att du enkelt kan snooza ditt larm och samtidigt starta morgonen med musik med endast en knapptryckning. Detta är ett exempel som Flic möjliggör.

Teamet bakom Flic började sin resa i en källare på KTH. Nu har Flic skeppats till över 100 länder och tagit techvärlden med storm. Du kan köpa Flic hos Clas Ohlson i vår shop in shop och på webben. Du hittar den här.

Vi önskar alla er en riktigt fin jul!

Av Veronica, den 21 december, 2018 med 0 kommentarer

Små smarta prylar som alla borde ha hemma är perfekt att lägga i 100 kronors julklappen till julklappsleken som har blivit ett återkommande inslag för många på julafton. Ett tips på en sådan julklapp och produkt är SwedHook.

Innovatören bakom SwedHook är Dennis Eriksson som upptäckte att det nästan alltid saknas någon form av krok att hänga upp saker på eller så är krokarna som finns redan upptagna. Han tänkte att de borde finnas en krok som är både universell och portabel, som kan flyttas runt och appliceras på så många platser som möjligt.

Resultatet blev Swedhook. En smart, portabel universalkrok för upphängning av allehanda ting i t.ex. hemmet, på fritiden och jobbet. Swedhook går alltid att ha med sig överallt, då den får plats i fickan, handväskan eller innerfickan på jackan. Många har den som stationär upphängning exempelvis i hemmet såsom extra krokar på hatthyllan, i badrummet, i köket, förrådet med mera.

Swedhook har en unik form och flexibilitet som gör att den kan hängas i fler olika vinklar för att anpassas efter olika behov. Att kroken är elastisk gör att den även kan appliceras på grövre stänger som exempelvis barnvagnshandtag. Det är endast din fantasi som begränsar krokens användningsområde. På Swedhooks sociala medier kan man även följa dess användare som hela tiden upptäcker nya användningsområden.

Vi är helt klart hooked! Och efter att ha ett gäng SwedHook hemma har det blivit en tävling att hitta ett nytt användningsområde för kroken. SwedHook finns att köpa i vår shop in shop på Clas Ohlson och här på webben.

Processed with VSCO with a5 preset

Av Veronica, den 18 december, 2018 med 0 kommentarer

Det är nog många som letar efter julklappar till den träningstokiga partnern, familjemedlemmen eller vännen därför tänkte vi idag tipsa om en smart shaker som gör de möjligt att både använda shakern till att blanda sitt kosttillskott men också som en vattenflaska resten av dagen.

Hösten 2014 grundade Christoffer Olsson, William Wolff och Felix Sällström Relode  ett UF-företag i gymnasiet. Idén bakom Relode grundade sig i problematiken kring hantering av kosttillskott i pulverform, de vill förenkla förberedelsen och hanteringen av pulvret.

Några år sedan släpptes RelodeShaker på marknaden. RelodeShaker har ett patenterat pulverfack i locket vilket för att användningen av kosttillskott förenklas. Användaren tillåter användaren att ladda sin shaker med valfritt kosttillskott och sedan kan användaren enkelt dosera och dricka sitt kosttillskott, med hjälp av en enkel vridning av locket. Var och när som helst under dagen, helt utan spill och kladd med pulver. Shakern är gjord i plast av hög kvalitét samt designad och tillverkad i Sverige.

Målet med RelodeShaker är att sätta en ny standard för shakers. Ofta produceras liknade produkter i fabriker som påverkar miljön negativt samt har dåliga arbetsförhållanden. Därför vill Relode istället erbjuda en produkt som både har förbättrad funktion, kvalitet och design samt är ett svenskt hantverk från början till slut.

Visionen för Relode är att fortsätta skapa träningsprodukter med hög kvaltité där design och nytänkande står i fokus. Du hittar RelodeShaker i vår shop in shop på Clas Ohlson eller här på webben.

Även om jag måste erkänna att jag verkligen älskar att både få och ge julklappar så tycker jag att desto äldre man är blir man också väldigt medveten om att det är mycket pengar som läggs på julklappar som hade kunnat gå till bättre ändamål. Så en vecka kvar till jul så vill vi tipsa om en julklapp som också gör världen lite bättre.

Jag träffade Malin Cronqvist för första gången för drygt två år sedan, sen dess har vi sett till att ses regelbundet för att dela erfarenheter och bolla olika utmaningar vi har. Jag har i och med det här också fått möjlighet att följa hennes fantastiska arbete med Help to Help. Allt började år 2010 då Malin volontärarbetade i Tanzania. Under den här tiden började hon fundera om det inte fanns ett problem i hur traditionellt biståndsarbete fungerar. När någon är sjuk, skickar vi läkare och om någon är hungrig så skickar vi mat. Malin började fundera om det inte fanns ett bättre alternativ som skapar långsiktig förändring. Om vi till exempel skickar en läkare till Tanzania hjälper vi hundratals men om vi istället utbildar en läkare på plats hinner denna läkare utbilda tusentals under sitt yrkesliv.

Samtidigt såg Malin en stor potential i Tanzania som land men framförallt i de personer som blivit hennes vänner, unga vuxna som alla hade stora drömmar och visioner hur de ville förändra Tanzania. Däremot fanns det ett stort problem i att ha råd med högskoleutbildning. Den här tiden i Sverige kunde Malin läsa om flera skandaler i industrin kring bistånd. Hon bestämde sig därför för att starta en organisation som byggde på transparens med långsiktiga effekter i samhället som mål.

Help to Help lanserades 2014, idén är att genom crowdfunding och partnerskap finansiera högskoleutbildning för unga som vill utbilda sig till lärare, läkare, sjuksköterska och ingenjör. Ambitionen är att göra det enklare att bidra och samtidigt göra det till en mer personlig upplevelse. Hittills har Help to Help möjliggjort utbildning för 208 studenter i Tanzania, Uganda och Kenya. De arbetar även för att minska avståndet mellan studenter och arbetslivet så att de verkligen får jobb när de är klara med sin utbildning. Detta görs genom workshops med olika företag.

Inför jul kan du köpa ett presentkort att ge bort till någon annan eller kanske vill du bara passa på att göra en god gärning. Genom presentkortet ges en unik kod där mottagaren sedan kan gå in och välja en eller flera studenter som man vill vara med och finansiera en utbildning till. Du väljer själv belopp så det är en bra julklapp både till julklappsleken så som en dyrare julklapp till någon som skulle uppskatta en gåva som också kan göra världen bättre för många. Ni köper dessa här.